03 april 2024
jan2024-2.jpeg

In 2021 is het centrum van Marum in een paar weken tijd meerdere keren getroffen door hevige neerslag.

Hierdoor stonden veel straten in het dorp onder water en in een aantal woningen en bedrijfspanden is water binnengekomen.

We hebben het stedelijk watersysteem doorgerekend en een van de uitkomsten was dat er in de omgeving van het centrum een waterberging gerealiseerd moest worden. In het centrum was een oud markterrein dat door het verplaatsen van de markt eigenlijk geen functie meer had. Er staan wat auto’s geparkeerd en het terrein is grotendeels leeg, maar wel verhard. Er was al een wens om dit terrein aan te gaan pakken. Omdat hier dus kansen lagen hebben we besloten dit terrein ook bij de aanpak te betrekken. We leggen hier een ondergrondse waterberging van 1000 m3 aan.

Deze waterberging moet ervoor zorgen dat in periodes van hevige neerslag het riool en oppervlaktewatersysteem ontlast wordt. De waterberging laten we vervolgens zo lang mogelijk volstaan zodat de brandweer en ook de buitendienst van de gemeente Westerkwartier hier water uit kunnen halen. Door het besturingssystemen te koppelen aan de neerslagradar wordt de berging leeggepompt als er neerslag wordt verwacht.

Al dit (beton)werk verdwijnt onder de grond en volgend voorjaar leggen we hier een mooi parkje aan. Dit parkje ontwerpen we in overleg met de omwonenden. Zo hebben we straks een ondergrondse waterberging en in het centrum van Marum wordt het verharde voormalige markterrein getransformeerd tot een mooi parkje.
Dit project wordt deels gefinancierd vanuit het Deltafonds Ruimtelijke Adaptatie.

Mario Brinkman
Gemeente Westerkwartier