25 mei 2021
20210525_1_60accce16481a.jpeg

Na vijf jaar voorbereiding is in Garmerwolde een waterfabriek speciaal voor de industrie in de Eemshaven in gebruik genomen.

Via een nieuwe industriewaterleiding van 28 kilometer wordt het industriewater geleverd aan de Groningse Eemshaven, waar een groeiende behoefte is aan proces- en koelwater. Eerste afnemer is Google, dat het water gebruikt voor de koeling van zijn servers. Het concern investeerde 45 miljoen euro in het project.
De fabriek is gebouwd door North Water, een samenwerkingsverband van Waterbedrijf Groningen en het Rotterdamse Evides Indsutriewater. De nieuwe waterfabriek is bijzonder, omdat ze het industriewater onttrekt aan het oppervlaktewater uit het Eemskanaal. Daardoor hoeft geen schaars drinkwater te worden gebruikt.
Vanwege de nabijheid van het kanaal is de waterfabriek gebouwd op de locatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van het waterschap Noorderzijlvest. De komende jaren gaan het waterschap en North Water onderzoeken of gezuiverd rioolwater kan worden gebruikt.