14 maart 2021
Groensubsidies Assen voor inwoners

De gemeente Assen geeft dit jaar subsidies aan haar inwoners om mee te helpen aan vergroeningsactiviteiten. 

Om zo klimaatmaatregelen breed gedragen te krijgen, want we kunnen het niet alleen. Maar hoe krijg je dit onder de aandacht bij de inwoners en de wijken? Een gesprek met Michelle Bieleveld, Wijkcoördinator en Loes van Zoggel, Informatiemakelaar Duurzaamheid. Beide werkzaam bij de gemeente Assen.

Dichtbij de inwoners

“Mooi is dat de woningbouwvereniging Actium aan dit project meewerkt. Actium heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Ze geven inwoners al advies over het inzaaien van bloemen maar ook over het plaatsen van tuinbankjes. Daarnaast hebben ze veel van hun schuurtjes al voorzien van een groen dak. Ze staan dichtbij de inwoners”, trapt Bieleveld af. Bieleveld is de spil tussen de gemeente en de inwoners op het gebied van leefbaarheid. Van Zoggel vult aan: “Ook het Duurzaamheidscentrum Assen is betrokken bij deze acties.  De leefomgeving vergroenen is een belangrijk speerpunt van Operatie Steenbreek, waarop we vanuit het Duurzaamheidscentrum Assen allerlei acties organiseren om inwoners te helpen hun eigen leefomgeving te vergroenen en klimaatbestendig te maken. In het centrum, op de scholen en in de wijk. Ook de afdeling Groenbeheer van de gemeente Assen werkt hard aan verduurzamingsmaatregelen in de wijken.” Van Zoggel werkt op het Duurzaamheidscentrum van de gemeente Assen.

Mijnbuurtassen.nl

“De subsidies starten 1 maart 2021 en stoppen 1 maart 2023, onder voorbehoud van corona”, vertelt Bieleveld. “We werken met twee lijnen:

  1. Via de website, social media, de huis-aan-huisbladen en het Duurzaamheidscentrum Assen besteedt de gemeente Assen aandacht aan dit onderwerp.
  2. Door het laagdrempelig in de wijk te krijgen werken we met mijnbuurtassen.nl  Dat kennen al veel mensen.

We stellen tien gratis regentonnen beschikbaar. Door het oplossen van een puzzel uit de krant of op mijnbuurtassen.nl en de oplossing in te sturen kan men een regenton winnen. De wethouder trekt lootjes onder de goede inzendingen.” Van Zoggel vertelt: “Bij het Duurzaamheidscentrum hebben we al verschillende regentonnen staan. De winnaars nodigen we uit (onder voorbehoud van corona), zodat ze een regenton, geschikt voor hun huis of smaak, uit kunnen zoeken. Wij bestellen de regentonnen vervolgens en men kan de regenton ophalen bij het Duurzaamheidscentrum. We geven dan voorlichtingsmateriaal mee zodat de mensen weten hoe ze de regenton goed aan moeten sluiten. Uiteraard zoeken we hier ook de publiciteit mee op. In de huis-aan-huisbladen plaatsen we vervolgens tips en tricks over dit onderwerp. Mensen die geen regenton hebben gewonnen kunnen een regenton aanschaffen met €25,- subsidie, dit krijgen ze gelijk bij het afrekenen. De huurders van Actium krijgen daarnaast nog een extra bedrag van € 20,- van Actium terug. De waterschappen Hunze en Aa’s, Drents Overijsselse Delta en Noorderzijlvest betalen allemaal mee aan de subsidieregeling.”

Regenton spreekt aan

“We plaatsen de puzzel in april in de krant en op mijnbuurtassen.nl en maken de uitslag bekend in de Week van Ons water in mei. Op die manier maken we duurzaamheid laagdrempelig en zichtbaar in de wijken. Een regenton spreekt de mensen aan, op die manier kunnen we andere vergroeningsactiviteiten makkelijker onder de aandacht brengen. Uiteindelijk geeft de gemeente Assen, samen met het waterschap Hunze en Aa’s ook subsidie voor groene daken en afkoppelen. Dat is dan een volgende stap”, besluiten de dames het interview.

Klik hier om meer te lezen op de website van de gemeente.

Voor de regentonnen zijn met Asser bouwmarkten en groenbedrijven via de accountmanagers economie afspraken gemaakt over vergoeding via vouchers. Mensen kunnen dus alleen een regenton aanschaffen bij een bedrijf dat in Assen is gevestigd zodat ze de lokale economie ook een beetje ondersteunen.