25 mei 2021
20210525_1_60accaf6de056.jpeg

Wethouder Dorus Klomberg trekt met een Klimaatkaravaan door de gemeente Rheden en stimuleert zo duurzame en klimaatadaptieve initiatieven.

Het doel: mensen laten vertellen over mooie initiatieven en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, energie en klimaatadaptatie. Een mooie manier om bij de inwoners draagvlak te krijgen voor beleid waarin ook klimaatadaptatie een steeds grotere rol speelt.

Met de karavaan reisde de wethouder naar inwoners, ondernemers, samenwerkingspartners en wijkinitiatieven. Zo ontmoette hij onder andere een schooldirecteur, een bestuurder van een waterschap, een agrariër en een scholier. Deze ontmoetingen leverden mooie filmpjes op, die anderen kunnen inspireren om ook zelf in actie te komen.

Film

De gemeente Rheden heeft uiteindelijk een eindfilm gemaakt. Er zijn ook filmpjes gemaakt van het initiatief. Dat leverde in totaal 10 filmpjes op. Op 11 april 2019 begon een nieuwe reeks van de Klimaatkaravaan. Op de groene hesjes kun je alle films bekijken, en je vindt er ook achtergrondinformatie over de onderwerpen.

Werkt het?

De kracht van dit project is dat de gemeente niet vertelt hoe het moet, maar juist luistert. De karavaan trekt langs en laat zich inspireren door verhalen van inwoners en ondernemers. Daarnaast merkt de gemeente dat iedereen het leuk vindt om zijn of haar initiatief aan anderen te laten zien. Ook als je iets kleins doet in je achtertuin, kun je meedoen. Die laagdrempeligheid werkt en de onderwerpen lopen heel erg uiteen.

Bron: internet