Van beerput tot riool
Bij Gegevensbeheer, een van onze focusprojecten, zijn recent vier nieuwe medewerkers aangenomen.
Mensen die enthousiast aan het werk zijn voor onze waterketen. Die ervoor zorgen dat alle gegevens onder de grond op het gebied van het riool digitaal op orde zijn, zodat gemeenten er goed beleid op kunnen maken. Eén van die nieuwe medewerkers stellen we graag aan jullie voor: Wilma Moorkamp. Een gesprek met haar over haar rol en hoe ze hier terecht is gekomen.
Pietje-precies
Wilma start haar verhaal voortvarend: “Van oorsprong ben ik beeldend kunstenaar, maar van kunst alleen kun je niet leven. Aangezien ik zeer gedetailleerd ben en een pietje-precies, heb ik daarna de opleiding financiële administratie gedaan. Ik ben een echte puzzelaar, dat komt me in mijn huidige functie weer goed van pas. Via allerlei banen kwam ik uiteindelijk bij een re-integratiecoach en heb de opleiding Tech-savvy gevolgd. Als Tech-savvy assistent ben je volledig zelfstandig op het gebied van technologie en digitaal werken. Je weet niet alleen wat er nu allemaal is, maar je bent ook op de hoogte van wat er gaat komen en wat jouw rol daarin is in de organisatie waar je werkt. Uiteindelijk kwam ik in het bestand van werkzoekenden in de gemeente Groningen en via via ben ik bij Dries Jansma gekomen. Dries is de projectleider van Gegevensbeheer.”
Gemalen eruit gooien
Op de vraag wat nou zo leuk is aan het werken bij Gegevensbeheer, vervolgt Wilma haar verhaal. “Het werk is erg leuk. Ik houd van kaarten, dus dat is een grote pré. Het is een beetje een combinatie van beeldend werken en dingen op orde maken. Je ziet je werk meteen terug op die kaarten als je dingen hebt aangepast. En voor gemeenten is het extra fijn dat ze werken met kaarten die up-to-date zijn. En leuk om printjes te maken van die kaarten, het zijn net abstracte tekeningetjes. Ik ontvang van gemeenten revisietekeningen, een soort van bouwtekeningen. Zoals van een nieuwbouwwijk, een vervanging van het riool of een aanpassing in een straat. Het gaat bij ons dan om de riolering. We halen de rioollaag eruit en die laag passen we in het programma van Gegevensbeheer. Zodat beheer van de desbetreffende gemeente dan weet wat de staat van het riool is en daar beleid op kan maken. Alles moet dus wel kloppen. Zo was er een keer een gebied met wel twintig gemalen. Uiteindelijk waren het er niet zoveel, er bleven een stuk of drie gemalen over. De gemeente hoeft dan niet te begroten op twintig gemalen. Was mooi om al die gemalen eruit te gooien maar ook wel een beetje eng.”
Steen aan bijdragen
“We zijn met zijn vieren flink aan de slag met het beheergebied. We zijn inzetbaar voor alle gemeenten in onze waterketen. We werken nu voor Midden-Groningen, Groningen, Het Hogeland, Oldambt, Eemsdelta en Westerwolde.
Het is zo fijn dat we een goed werkend riool hebben, ik ben blij dat ik daar mijn steen aan bijdraag. Ik kan me nog herinneren dat we een beerput hadden, wat een viezigheid”, besluit Wilma lachend het gesprek.