14 maart 2021

Op een presenteerblaadje

De gemeente Renkum heeft duurzaamheid hoog in het vaandel en heeft daarom een afkoppelcoach aangesteld. Inwoners kunnen dan contact opnemen met de afkoppelcoach Lanny Olie (links op de foto) en gratis advies krijgen.

Ontzorgen

Een regenton aanschaffen is mooi, maar het afkoppelen is nog wel een dingetje. Terwijl dat nou juist de meerwaarde is van een regenton. Hoe werkt dat in de praktijk? Een gesprek met de hoog betrokken afkoppelcoach, Lanny Olie. “De gemeente Renkum heeft in 2015 een grootse communicatiecampagne opgezet”, start Lanny haar enthousiaste verhaal. “Dat leverde een boost aan aanvragen op. Daarnaast is er een wijk die mij zelf heeft benaderd. Er zijn in die wijk 25 huishoudens die allemaal willen afkoppelen. Ze vragen mij dan om te helpen, want het is voor veel bewoners toch wel een technisch verhaal. Daarnaast inventariseren we ook per wijk of straat hulpvragen. Ik probeer de mensen daarbij zoveel mogelijk te ontzorgen.”

Informatie op maat

Op mijn vraag hoe ze dat doet, vervolgt Lanny haar verhaal. “Ik maak het heel visueel met afbeeldingen en beschrijf alles in jip-en-janneketaal. Zo probeer ik het zo eenvoudig mogelijk te maken. Want we moeten een aantal vragen eerst goed in kaart brengen. Zoals wil je boven- of ondergronds, is de regenpijp van pvc of zink, wat is de diameter en wat voor materialen heb je nodig? Allemaal vragen die eerst goed beantwoord moeten worden, anders lukt het niet. Er is namelijk niet een standaardoplossing die voor iedereen geldt. Als de antwoorden bekend zijn en het is duidelijk wat men moet aanschaffen, dan werk ik dat uit in een werktekening met een eenvoudige handleiding erbij. Ook plaats ik er dan namen van leveranciers bij waar ze de benodigdheden kunnen bestellen met de prijzen. Inwoners ontvangen op deze manier informatie op maat, zoals wat ze moeten kopen en hoe ze de regenton kunnen aansluiten. Met tips en tricks, waarbij de focus ligt op eenvoudig. Zodat men de juiste spullen bestelt en zelf aan de slag kan. Door de lockdown ben ik nu ook bezig aan het opzetten van een website. Die is helaas nog niet in de lucht.”

Een olievlek

Wat zijn de belangrijkste zaken waar jij rekening mee houdt als je mensen helpt? “Belangrijk is dat je alles op een presenteerblaadje aanbiedt. Maak een informatieboekje met voorbeelden zodat mensen weten wat ze moeten aanschaffen en hoe ze het vervolgens moeten aansluiten. En benut het moment om ook echt af te koppelen, even doorpakken bij je hulp. Door er van tijd tot tijd over te communiceren houd je het levendig. Dan spreidt het zich vanzelf uit als een olievlek”, besluit Lanny haar toelichting.  

Lees er hier meer over op de site van de gemeente Renkum

De gemeente Renkum heeft in 2015 ook een animatiefilmpje gemaakt.