07 maart 2018

Een geslaagde proef met Risicogestuurd Beheer. Met camerabeelden de staat van ondergrondse rioolbuizen vaststellen. Zodat je precies de toestand van die buis kan bepalen met harde feiten.

Mario Brinkman van de gemeente Zuidhorn weet me er alles over te vertellen.

mario brinkman

Vaak blijkt dat buizen nog jaren mee kunnen

“In de gemeenten Zuidhorn en Hoogezand zijn we gestart met de pilot Risicogestuurd Beheer (RGB). We hebben uiteindelijk besloten om in het cluster Westerkwartier dit door te ontwikkelen en toe te passen.” Op mijn vraag waarom ze dit doen, blijkt dat rioolbuizen een afschrijvingstermijn van 60 jaar hebben. Maar sommige buizen zijn pas na 100 jaar versleten of misschien al wel na 40 jaar. “Deze verschillen komen door de grondsoort waar de buis doorheen gaat, het soort afvalwater wat door de buis stroomt en het jaar van aanleg. In de jaren 60 tot 80 van de vorige eeuw was de kwaliteit van beton van slechtere kwaliteit”, vervolgt Brinkman zijn verhaal. “In de gemeente Zuidhorn zijn er van verschillende inspectierondes camerabeelden beschikbaar. Bij dynamisch rioolbeheer maak je een vergelijking tussen de diverse inspectierondes, en hoe de schade zich in de loop van de jaren ontwikkelt. Vaak blijkt dat de buizen nog vele jaren mee kunnen.”

Vervangingsbeleid rioolbuizen op basis van risico’s

“Met die harde gegevens is het makkelijk om inzicht te krijgen in goed onderhoud. Werden voorheen de rioolbuizen vervangen op basis van de inspectiegegevens, door camerabeelden van meerdere inspectierondes te vergelijken ontstaat een heel ander vervangingsbeleid. Misschien is de buis nog lang niet aan vervanging toe, of blijkt dat de buis al veel eerder dan de afschrijvingstermijn vervangen moet worden. Door alle beelden in een databank te stoppen zie je ook goed hoe de schade in een buis zich ontwikkelt. Een scheur zie je direct en kun je zo volgen. Belangrijk is of de scheur is toegenomen of stabiel blijft. Eventueel kun je het verloop van een scheur ook eerder checken. Op deze manier breng je alle risico’s in kaart en maak je verantwoorde keuzes. Ligt een buis onder een busbaan dan nemen we minder risico dan rioolbuizen die in een plantsoen liggen. Een gat in een busbaan door een slechte rioolbuis is een veel groter risico.”

Rioolinspectie afgestemd op risico’s

“We zijn hier nu een jaar met Risicogestuurd Beheer bezig . En we gaan er mee verder. We hebben een cyclus van rioolinspectie, ongeveer eens in de 15 jaar gaan de camera’s het riool in. Ieder jaar pakken we een deel van het rioolstelsel. Door Risicogestuurd Beheer zien we ook of we sommige buizen misschien vaker moeten inspecteren, bijvoorbeeld eens in de 5 jaar. En andere buizen misschien eens in de 30 jaar als de schadebeelden zich nauwelijks ontwikkelen. Met de gegevens die we daarvan krijgen stellen we een beheerpakket op: waar zitten de schades en welke maatregelen gaan we nemen. Dat kan variëren van plaatselijk repareren, relinen of traditioneel vervangen. Uiteraard stemmen we de maatregelen af met andere disciplines in die wijk. Als de straat open moet voor vervanging van een buis dan kijken we of die straat ook voor een ander project open moet. Zodat we het werk op elkaar afstemmen en de straat maar een keer open hoeft.”

Door deze manier van werken onderbouwen en verantwoorden gemeenten keuzes van maatregelen. Waar veel risico is nemen ze sneller maatregelen dan op andere plekken. Een mooi staaltje van risicogestuurd beheer.