16 juni 2021
20210616_1_60c9c57fab176.jpeg

Je kan er niet meer omheen, de waterschappen zijn de landelijke publiekscampagne Waterbazen gestart.

Zowel Hunze en Aa’s als Noorderzijlvest haken aan bij deze landelijke campagne. Over deze campagne een gesprek met Arjan Heugens, strategisch communicatieadviseur bij Hunze en Aa's.

Word ook een Waterbaas

“We willen met deze landelijke publiekscampagne aandacht vragen voor waterbewustzijn: ten eerste laten we zien wat waterschappen doen, en ten tweede doen we een beroep op inwoners en bedrijven om zelf ook een Waterbaas te worden. Zo ben je al een Waterbaas als je je dak vergroent, een geveltuintje aanlegt, een regenton plaatst of afval niet laat liggen op en nabij oppervlaktewater. Als mensen allemaal een klein steentje bijdragen dan heeft dat écht effect”, volgens Arjan. “Voor het werk van de waterschappen is het belangrijk dat inwoners en bedrijven ons helpen. De meeste mensen ervaren het werk van het waterschap als iets vanzelfsprekend, ze hoeven zich geen zorgen te maken. Toch is het goed als men zich daar wel bewust van is. Zo vragen we om bijvoorbeeld geen billendoekjes of frituurvet door het toilet te spoelen. Dat heeft positieve gevolgen voor het riool en de rioolwaterzuiveringsinstallaties, én dus ook voor ons werk.”

Positief aandacht vragen

“Het is goed dat we dit met alle waterschappen oppakken. Door samen op te trekken hebben we meer bereik en ontstaat er meer herkenning. Het is een positieve manier van aandacht vragen waar mensen zelf aan kunnen bijdragen. De campagne is in het najaar van 2020 gestart. In het voorjaar van 2021 heeft men de aansluiting gezocht bij het vele wandelen tijdens corona. Met leuke opdrachtjes maak je een wandeling op een dijk of in een stad net wat leuker en speelser, met als mooi effect dat je waterbewustzijn wordt vergroot.”

Campagne met piekmomenten

Het is een doorlopende campagne met piekmomenten. Met onder meer de inzet van social media. In het najaar komt er weer zo’n piekmoment. De actie steekt dan in op het schoonmaken van oppervlaktewater of het schoonmaken langs de waterkant. “Als iedereen een klein beetje Waterbaas is dan helpt dat al”, besluit Arjan het gesprek.

Meer lezen? Kijk op de website van Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest of volg de waterschappen via hun social mediakanalen. Voor de landelijke website, klik hier.