“Bij samenwerken betekent het altijd dat je moet inleveren op eigen gewoontes. Dat is niet altijd eenvoudig. Toch lijkt het op een aantal vlakken goed te lukken.”

Opdeling in clusters

Het gebied Groningen en Noord-Drenthe is opgedeeld in kleinere gebieden, zogenaamde clusters. Deze clusters liggen vaak rondom een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi), soms liggen er meerdere rwzi’s in een cluster. Voor gemeenten is het handiger en fijner om met buurgemeenten afspraken te maken in de Waterketen. Voor elk cluster wordt een afvalwaterakkoord gemaakt. Daarin staan afspraken over samenwerking op het gebied van gemalenbeheer en het voorkomen dat regenwater naar de rwzi gaat.

De regio Groningen en Noord-Drenthe is verdeeld in zeven clusters. In elk cluster werken de buurgemeenten, waterschappen en het waterbedrijf met elkaar samen in de waterketen.

In elke cluster is een waterteam actief, dat wordt gecoördineerd door een clustercoördinator. Waarbij we de belangen van inwoners en bedrijven dienen.

Overzicht clusterindeling

  • Cluster Garmerwolde (Groningen, Haren, Ten Boer, Noorderzijlvest, Hunze en Aa's, waterbedrijf Groningen)
  • Cluster Westerkwartier (Grootegast, Marum, Leek, Zuidhorn, Noorderzijlvest)
  • Cluster DAL (Delfzijl, Appingedam, Loppersum, Noorderzijlvest, Hunze en Aa's)
  • Cluster BMWE (Bedum, Winsum, De Marne, Eemsmond, Noorderzijlvest)
  • Cluster Kop van Drenthe (Assen, Tynaarlo, Aa en Hunze, Noordenveld, Noorderzijlvest, Hunze en Aa's)
  • Cluster Groningen Oost (Stadskanaal, Oldambt, Westerwolde, Hunze en Aa's)
  • Cluster Groningen Centraal (Midden-Groningen, Veendam, Pekela, Hunze en Aa's.

Waterketen kaart

De clustercoördinatoren werken als trekker/aanjager van de waterteams.

clustercoordinatoren

Op de foto vlnr: Mario Brinkman, Menno Smit, Peter Sijbolts, Joost Gierman, Jan Egberts Eleveld, André Wierda, René Mensen en Hans de Vries.

07 januari om 14:48
RT @VetRecyclehet - Nieuw jaar, nieuwe voornemens! Meehelpen aan een schoner milieu? Breng dan het gebruikte bak- en frituurvet van de… https://t.co/kNLJ0noGA8