20 juni 2018

Meten en Monitoren is van start gegaan. Kees van Nes als projectleider is nu vooral bezig met inventariseren, inlezen en kennis maken met betrokkenen.

Hij start met de zuiveringskringen Gieten en Scheemda. “Daar gaat veel tijd inzitten die ik straks terug verdien bij de andere zuiveringskringen. Zo ben ik gaan praten met de voormalige projectleider van Meten en Monitoren voor de Brabantse Delta. Zij zijn tegen allerlei zaken aangelopen waar ik nu ook mee bezig ben. En het is beter om goede kennis te delen dan het wiel opnieuw uit te vinden. Wat bij hun meeviel was de inrichting in het analyse programma WISKI. Daarentegen viel hun de kwaliteit van de gegevens tegen. Zo was er veel verschil tussen de gemeenten. Ik schat in dat dat voor deze waterketen ook opgaat. Verder kreeg ik de waarschuwing dat het de leveranciers van de hoofdposten veel tijd kost om het exportbestand in het gewenste formaat aan te leveren. Dat heeft Brabantse Delta veel doorlooptijd gekost. Ik ben nu druk bezig om dit risico te tackelen. Dat is zeker mogelijk, daardoor kost het ons hooguit twee dagen. Bij Brabantse Delta kostte dat toch meerdere dagen. Een mooie winst.”

Gemeenten blijven zelf gemalen beheren

“Tijdens de medewerkersbijeenkomst op 26 april viel me een aantal zaken op. Zo kan ik melden dat fase twee er voorlopig niet komt. Dat betekent dat gemeenten zelf de gemalen blijven beheren. We richten ons echt alleen op fase één. Dat is vooral doen en redelijk rechttoe rechtaan. Echt ingrijpende beslissingen verwacht ik niet. Wat we nu doen bij de twee zuiveringskringen krijgt een vervolg bij de andere zuiveringskringen. Het op te stellen plan van aanpak na deze zuiveringskringen is dan niet meer flexibel. Voordat het definitief is wordt dit met de belanghebbenden gedeeld."

Kees van Nes