07 mei 2020
20200623_1_5ef1dccd6675d_m.jpeg

Veel drukrioolgemaaltjes en Iba’s in ons gebied zijn verouderd, begin jaren 80 van de vorige eeuw zijn ze namelijk geplaatst. Zo’n veertig jaar geleden alweer. We staan nu voor de vraag: gaan we ze vervangen en/of renoveren, of is de tijd nu rijp om andere oplossingen te bedenken?

 Decentraal zuiveren

Op het vlak van zuivering zijn in Nederland grote stappen gezet in kostenbeheersing en duurzaamheid, terwijl er in het buitengebied juist weinig ontwikkelingen zijn geweest. Juist daar komt nu dus een grote vervangingsopgave aan. De vraag is hoe we daar eventueel met decentrale concepten duurzame oplossingen voor kunnen vinden. Decentraal betekent op lokaal niveau zuiveren, zoals op dorps- of zelfs wijkniveau.

Bijeenkomst zuiden van het land

Vlakwa/Vito en STOWA/RIONED hebben inmiddels in het zuiden van het land (Breda) een bijeenkomst daarover georganiseerd. Voor onze noordelijke waterprofessionals net iets te ver weg. Mario Brinkman, beleidsmedewerker bij de gemeente Westerkwartier heeft daarover aan de bel getrokken bij STOWA. Met als gevolg dat hij nu medeorganisator is voor eenzelfde soort bijeenkomst in het noorden. Dat is toch altijd wel een gevolg als je je ergens over roert, voordat je het weet zit je in de organisatie. Maar geen probleem, bij telefonisch contact met Mario blijkt dat hij het wel ziet zitten.

Camping als case

Mario heeft voor de bijeenkomst een case uitgewerkt over een camping met een rioolgemaal. Zodat de waterprofessionals daarover kunnen brainstormen voor mogelijke nieuwe oplossingen. “Je moet niet denken dat we de oplossingen die we bedenken ook direct gaan uitvoeren. We zitten nog in de oriënterende fase waar we al brainstormend nadenken over nieuwe oplossingen bij het verzamelen, transporteren en zuiveren van afvalwater”, meldt Mario. Ook Dries Jansma en Anne Helbig van de gemeente Groningen verzorgen een onderdeel van de bijeenkomst. Het programma is nog in bewerking, dus mogelijk dat er nog andere sprekers en cases bijkomen.

Uit de peiling aan het eind van de bijeenkomst bij onze zuiderburen, bleek dat juist de samenwerking en kennisuitwisseling hoog werd gewaardeerd. Dat komt bij ons dan ook wel goed.

Enkele voorbeelden

Mogelijke oplossingen voor decentraal zuiveren zijn:

“Het is inmiddels wel duidelijk dat de bijeenkomst in juni in het noorden niet doorgaat in verband met de Corona maatregelen. De voorbereidingen liggen helaas nu stil. De bijeenkomst is gericht op rioolbeheerders en beleidsmedewerkers. En omdat er een aantal workshops worden gegeven willen we die liever door laten gaan als we weer fysiek bij elkaar kunnen komen. We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. Wat in het vat zit verzuurt niet!!” Rondt Mario af.

Meer over de bijeenkomst in het zuiden lezen? Klik dan hier.