07 maart 2018

Serviceorganisatie voert gegevensbeheer riolering uit en geeft advies.

Een gesprek met projectleider Dries Jansma van de gemeente Groningen.

Twee dagen per week buigt de projectgroep zich over alle gegevens die met de gemeentelijke riolering te maken hebben en geeft daarover gefundeerd advies voor de clusters BMWE (Bedum, De Marne, Westerkwartier en Eemsmond) en Groningen Oost (Stadskanaal, Oldambt, Bellingwedde en Vlagtwedde).

Dries Jansma

Gegevens riool vaststellen

Ik hoef Jansma geen vragen te stellen. Hij vertelt enthousiast over het project, zijn 26-jarige ervaring op riolering komt daarbij goed van pas. “We gaan eerst de vaste rioolgegevens controleren en daarna per gemeente met de betrokken ambtenaren de bevindingen doornemen. Belangrijk is of daar hiaten in zitten. Blijkt er ergens een rioolbuis niet goed aan te sluiten op een andere buis dan vullen we eerst die zaken aan. Er missen best veel zaken. We hebben daar veel tijd ingestoken. Om het overzichtelijk te houden zijn we begonnen met de kleinere kernen van een gemeente. Het was leuk om na die gesprekken van collega rioleurs te horen dat ze hoopten op zo’n gesprek, maar het niet hadden verwacht. Daar doe je het dan toch voor.”

Theorie sluit aan op praktijk

Jansma vervolgt zijn gesprek: “We gaan nu ook in de grotere kernen van een gemeente aan de slag. We wilden niet verzuipen terwijl we nog niet konden zwemmen. We kunnen nu zwemmen. Gegevensbeheer kost veel tijd, door gebrek aan kennis en tijd is het beheer vaak onvoldoende op orde. Het voordeel voor de gemeenten is dat ze door goed gegevensbeheer en ons advies kwalitatieve maatregelen kunnen nemen. Ze zien direct wat een stevige regenbui voor een effect heeft op het rioolstelsel, zodat ze maatregelen kunnen nemen om eventuele wateroverlast te voorkomen. Of ze zien dat een riool aan complete vervanging toe is, of dat men kan volstaan met relinen*. De theorie van gegevensbeheer sluit nu goed aan op de werkelijke praktijk. Ze hoeven geen beslissingen meer te nemen op het onderbuikgevoel of op afschrijvingstermijnen. Als iets nog goed werkt hoeven ze niks te doen, anders is het verstandig dat ze maatregelen nemen. Uiteraard beslist de gemeente zelf welke maatregelen zij neemt en blijft zij eindverantwoordelijk.”

Het draait om kwaliteit en geld

“Vanaf januari werken we als zeskoppig projectteam op maandag en dinsdag in Bedum. Het is een bevlogen team dat gericht is op resultaat. Wij zijn collega’s die naast de medewerkers van andere gemeenten staan om te helpen. Als mensen het druk hebben gaan andere zaken vaak voor. Door de lange levensduur van rioleringen kan dat nog wel even wachten. Daarvoor kunnen ze ons nu inschakelen. Uiteindelijk gaat het om kwaliteit en geld. Er ontstaat een investeringsprogramma wat toegesneden is op de kwaliteit van het riool.”

Jansma is te bereiken op mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

* Relinen is een rioolrenovatietechniek. Riolen kan men zo renoveren zonder ze open te breken. De nieuwe binnenkant brengt men via de rioolputten aan op het bestaande riool. Het riool krijgt een nieuwe binnenkant en kan er weer tientallen jaren tegenaan. Relinen is veel voordeliger dan rioolvervanging. En heeft als voordeel dat de hele straat niet opengebroken hoeft te worden.