21 juni 2023
Wethouder Stefan van Keijzerswaard

Op bezoek in het prachtige gemeentehuis van gemeente Het Hogeland in Winsum. Een gesprek met wethouder Stefan van Keijzerswaard over onze waterketen.

Stefan valt meteen met de deur in huis: “De afgelopen dertien jaar loopt water als een rode draad door mijn loopbaan. Zo heb ik bij Waterbedrijf Groningen en bij Rijkswaterstaat gewerkt. En nu in deze prachtige functie als wethouder met onder andere water en riolering in mijn portefeuille. Ik ben echt betrokken vanuit mijn hart!”

Water is belangrijk

Stefan vervolgt zijn verhaal: “Water is belangrijk maar moeilijk om aansprekend te maken. Het is lastig om de aandacht erop te vestigen. Daarom zie ik het als een uitdaging dat we die boodschap overbrengen. Dat we goed met water om moeten gaan, dat geldt voor drinkwater maar ook voor oppervlaktewater. Zo vragen klimaatveranderingen en allerlei vreemde stoffen in het water constant de aandacht van de waterketen. Het is belangrijk voor de openbare ruimte, onze gezondheid, de natuur, de biodiversiteit enz.”

Intensieve samenwerking nodig door overlappende verantwoordelijkheden

“Er liggen allerlei uitdagingen omtrent deze grote opgaves. Het treft ons allemaal, ook onze inwoners. We zullen op een verstandige manier goeie oplossingen moeten vinden, daarbij is samenwerken cruciaal. Waar het voor de ene partij ophoudt begint het voor de ander. De overgangsgebieden worden steeds diffuser en dat vraagt om een intensieve samenwerking. Daarom is het goed dat we samenwerken in de waterketen.”

Kans dat je zaken mist

Op de vraag of Stefan nog een verbetering ziet in de samenwerking wil hij het volgende kwijt: “Het zou goed zijn als alle bestuurders aangehaakt zijn bij de waterketen. We hebben allemaal dezelfde problemen, zeggenschap en invloed. Als je zijdelings betrokken bent dan bestaat de kans dat je zaken mist. En dat is heel erg jammer. Verder zouden we als waterketen meer moeten uitleggen wat we doen, waarom en hoe”, besluit Stefan het interview.