07 mei 2024
hmf_1085.jpeg

Hoe is het zo gekomen?

Komt het omdat mijn sterrenbeeld Waterman is? Of omdat ik – als echte waterrat - in mijn jeugd aan wedstrijdzwemmen heb gedaan als lid van zwemvereniging “de Watervrienden”? Omdat ik een aantal keren per jaar naar de Noord-Hollandse kust ga, naar Callantsoog, voor een korte vakantie of een dagje weg om dan op blote voeten langs het strand en door het koude zeewater te banjeren. Om na te denken. Om te genieten van de golven, de mooi luchten, en de krijsende meeuwen. Of omdat ik m’n hoofd helemaal leeg wil maken omdat er even te veel in zit. En dan de wandeling standaard afsluit met een fris hoofd en een niet te versmaden witbiertje en een portie bitterballen bij mijn favoriete strandtent? Nee hoor, zo spannend was het allemaal niet. Maar dat ik iets met water heb, dat klopt absoluut.

Wat wel spannend is…

Een nieuwe klus, da’s best spannend. Zelfs als je lang meeloopt, zoals ik, begin je bij iedere klus weer helemaal opnieuw. Mijn vaste check list:

  • Ligt er een duidelijke opdracht? Afgevinkt: realiseren, inrichten en opstarten van de Stichting Waterkennisbank Noord. Voorlopig gaat het om de 1e fase van 3: het opstellen van een bedrijfsplan en het organiseren van besluitvorming.
  • Welke partijen zijn er bij betrokken? Hmmm.. zoektocht: alle Groninger gemeenten, 4 Drentse gemeenten, 2 Waterschappen en 2 Waterbedrijven. Veel en best verschillende organisaties, hoe staan die er in?
  • Met welke mensen heb ik te maken en wat is hun rol? Work in progress en dit is mijn favoriete onderdeel van iedere klus: mensen leren kennen door veel gesprekken te voeren. Met één rode draad: iedereen die ik benader maakt tijd, deelt informatie, geeft tips, benoemt valkuilen en wil meedenken. Dank daarvoor en daar ga ik graag gebruik van maken.
  • De vaktaal, ook wel “het jargon”: da’s nog wel een zware dobber: watermensen hebben hun eigen taal en begrippen. Een half jaar interimmen bij het Waterschap Vechtstromen helpt wel, maar ik voel me wat dat betreft nog niet helemaal als een vis in het water. Ook work in progress, zeg maar.

In de komende periode houd ik jullie 2-wekelijks met een korte column op de hoogte van mijn belevenissen en waar ik mee bezig ben. Als je iets met me wilt delen, vragen hebt, mee wilt denken, tips en trucs kent of een goede “encyclopedie voor het werken in de waterwereld” in de kast hebt staan… mail of bel me: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoon 06-24786023

Oh … en de vraag die nog niet is beantwoord… hoe is het dan wel zo gekomen? Simpel: ik werd op het juiste moment – na het afronden van een andere opdracht - via mijn netwerk, in dit geval door Jan Drent, benaderd. Hij zocht voor deze spannende, best ingewikkelde en hele mooie opdracht een Kwartiermaker. Daar heb ik “ja” op gezegd. “And the rest is history”

Petra Woldendorp