21 juni 2023
REGAIN

In het project REGAIN wordt bij de rioolwaterzuivering in Garmerwolde de verwijdering van medicijnresten uit gezuiverd rioolwater onderzocht.

Ook wordt gekeken hoe dit gezuiverde afvalwater als bron voor industriewater kan dienen. REGAIN is een gezamenlijk project van watertechnologiebedrijf WLN, kennis- en informatiecentrum CEW (Centre of Expertise Water Technologie), North Water als leverancier van industriewater en Waterschap Noorderzijlvest.

Medicijnresten in Waddenzee

Het gebruik van medicijnen neemt toe. Minimaal 90% van de medicijnresten komt via urine en ontlasting in het rioolwater terecht. Bij het waterschap kunnen we de aanwezigheid van medicijnresten in het rioolwater steeds beter meten. De rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) verwijdert medicijnresten echter maar voor een deel. Het gezuiverde afvalwatervoeren we vervolgens via het Eemskanaal af naar de Waddenzee. De aanwezigheid van medicijnresten in het gezuiverde afvalwater heeft negatieve gevolgen voor het leven in de Waddenzee. Met REGAIN onderzoeken we hoe we deze medicijnresten uit het gezuiverde afvalwater kunnen verwijderen en gelijktijdig ook naar hoe we dit water kunnen inzetten als bron voor industriewater. Een winst voor de Waddenzee maar tegelijk ook een circulaire wateroplossing voor de industrie!

Gezuiverd rioolwater als bron voor industriewater
Want zowel de beschikbaarheid, de kwaliteit, als het gebruik van (zoet) water staat steeds meer onder druk. Tegelijkertijd groeit de vraag naar drink- en industriewater, mede door economische groei.  Door zoveel mogelijk koel- en proceswater op basis van oppervlaktewater te leveren aan de industrie, kan drinkwater behouden blijven voor de drinkwatervoorziening. North Water, een joint venture van Evides Industriewater en Waterbedrijf Groningen, levert dit industriewater op basis van oppervlaktewater vanuit de industriewaterzuivering (iwz) in Garmerwolde.

Samen met waterschap Noorderzijlvest werd bij de ontwikkeling van de iwz heel bewust gekozen voor het rzwi-terrein Garmerwolde als locatie. Vanaf hier is voldoende oppervlaktewater van goede kwaliteit uit het Eemskanaal beschikbaar als bron voor industriewater. Binnen het project REGAIN worden nu de mogelijkheden onderzocht om in de toekomst ook het gezuiverde afvalwater in te zetten als bron voor industriewater.

Samenwerking en subsidies

REGAIN gaat de komende jaren verschillende zuiveringstechnieken nader onderzoeken op het terrein in Garmerwolde. Vanwege de aanwezigheid van zowel de rwzi van Noorderzijlvest als de industriewaterzuivering van North Water is dat een logische plek. Het project REGAIN is een samenwerking tussen Noorderzijlvest, WLN, CEW en North Water en wordt mede mogelijk gemaakt door bijdrages van Nationaal Programma Groningen, NPG het Waddenfonds en EemsDeltaGreen.

Dennis de Vogel

Waterschap Noorderzijlvest