21 juni 2023
Ambtelijke bijeenkomsten

Waterprofessionals uit het gebied van onze waterketen hebben we twee bijeenkomsten aangeboden. De eerste was een masterclass sanitatie en de tweede een breed ambtelijk overleg. Bij beide bijeenkomsten waren onze ambtenaren goed vertegenwoordigd.

Masterclass sanitatie

Op 9 mei waren we te gast bij Noorderzijlvest op de rwzi in Garmerwolde. De inzet van de middag was hoe om te gaan met uitbreidingen van campings en kampeerboerderijen die zijn aangesloten op IBA’s. Voor de pauze werd het theoriegedeelte verzorgd door Karst-Jan van Esch van Sweco Nederland bv en Bjartur Swart van ECS. Karst-Jan schetste ontwikkelingen en achtergronden en Bjartur ging in op mogelijke oplossingsrichtingen. Na de pauze werkten de genodigden aan cases. Daarin werd op verschillende manieren een situatie geschetst en kon men oplossingen aanreiken. Aan het eind werden die oplossingen plenair teruggekoppeld. We gaan nu bekijken hoe we tot richtlijnen kunnen komen waar alle partijen mee kunnen werken. Zo hoeven we niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden en kunnen we leren van elkaar. Een mooie ontwikkeling.

Bijeenkomst Onder Ons

Op 25 mei was er een brede ambtelijke bijeenkomst op de campus Zernike in stad Groningen. We boden ze een inspirerende bijeenkomst aan waar iedereen werd bijgepraat over de stand van zaken van onze waterketen. Met presentaties vertelden enkele clustercoördinatoren over projecten in hun regio. Om op die manier mogelijkheden te tonen waar de andere regio’s van kunnen leren. Aan het eind was er een pubquiz met vragen over de presentaties maar ook algemene kennisvragen over de waterketen. De prijs ging uiteindelijk naar Dennis de Vogel van Noorderzijlvest. Gefeliciteerd nog Dennis!

Buiten werd een demonstratie gegeven met waterdoorlatende bestrating. Een enorme gierwagen stortte het water uit en we zagen allemaal hoe snel het in de grond verdween.

Hier onder een foto-impressie van beide dagen.

Dries Jansma

waterregisseur