04 december 2023
Grote Markt in stad

Er gebeuren mooie dingen in hartje stad. Wat straks een waar visitekaartje voor Groningen oplevert als een soort van huiskamer voor de inwoners en bezoekers.

Waar men werkt aan klimaatadaptatie en hittestress wil tegengaan. Een plein wat veel rust moet gaan uitstralen met ook ruimte voor waterbeleving. Maar wat gebeurt daar nu precies? Een gesprek met de projectleider van de gemeente Groningen Guido Roegholt.

Vergroening

“Allereerst plaatsen we extra bomen” vertelt Guido. “Dat past in ons beleid van vergroening. Ons groen college heeft stevige klimaat- en groenambities. De Grote Markt was een druk verkeersknooppunt met (trolley)bussen en taxi’s. Zelfs de blauwe ANWB borden ontbraken niet. In kleine stapjes willen we de ongeorganiseerde lappendeken veranderen in een plein met veel rust en een eenduidige uitstraling. En bij deze rust past een andere uitstraling met veel groen, om zo onder meer hittestress te verminderen. Want in de zomer kan het er flink warm zijn. We leggen ook een waterplein aan voor de ABN AMRO. Met drukknoppen kunnen mensen, vooral kinderen, het water er op verschillende manieren uit laten komen. Ook lekker als verkoeling.”

Ondergronds krattensysteem

“Deze bomen moeten natuurlijk in droge periodes wel water krijgen”, vervolgt Guido. “Daarvoor hebben we een speciaal ondergronds krattensysteem bedacht. De ingegraven kratten vangen het regenwater van omliggende gebouwen op om de bomen in droge perioden van water te voorzien. Voor de bomen gebruiken we speciale bomengrond die water opzuigt uit de kratten en zo water aan de wortels afgeven. Een speciaal daarvoor aangelegd leidingenstelsel is aangesloten op die kratten. In de kratten staat een permanente voorraad water van zo’n 30 cm. En bij heel veel regen functioneren de kratten ook als waterberging en pas wanneer ze helemaal vol zijn lozen ze het water op het regenwaterriool.”

Sensoren meten watergehalte

“We zijn daarbij van één rioolstelsel op de markt naar drie stelsels gegaan:

  1. Een stelsel van schoon regenwater voor de bomen;
  2. Een stelsel van overtollig regenwater wat we afvoeren naar de Diepenring (gracht om de binnenstad);
  3. En een stelsel van afvalwater dat naar de zuivering gaat.

Alle putten op de markt krijgen een speciale aanduiding zodat Onderhoud direct ziet om welk stelsel het gaat. Sensoren meten het zuurstofgehalte en het watergehalte in de bomengrond. Geven de sensoren aan dat het erg droog is, dan kunnen we een putdeksel voor schoon regenwater openmaken en zo de watervoorraad aanvullen voor de boomwortels.”

Water vertragen

“Zelfs het water dat afloopt naar de Diepenring kunnen we vertragen. Er zit zo’n vijf meter verval tussen de Grote Markt en de Diepenring. Onder de Grote Markt kunnen we vele duizenden liters water opslaan. In de oude situatie donderde dat water bij hevige regen snel naar beneden. De vertraging, door het water op te slaan, levert veel minder wateroverlast op voor de omliggende straten. Maar ook daar gaan we vergroenen, om zo het aflopen van water te vertragen.”

Bezoekers blijven langer zitten

“We willen ook zo min mogelijk obstakels en randjes op de Grote Markt. Het vernieuwde plein kent eigenlijk geen stoepranden meer. Het is daardoor ook toegankelijk voor een doelgroep die moeite heeft met obstakels. En door de parasols op alle terrassen in één kleur te maken straalt het plein meer rust uit. We willen geen schreeuwerige logo’s en vitrines meer met reclame. De samenwerking met de ondernemers is erg goed, vooral nu ze zien en wat het oplevert. Bezoekers blijven langer zitten en ze krijgen er een verschrikkelijk mooi plein voor terug. Volgend jaar in maart/april moet alles klaar zijn”.

Guido RoegholtBen je geïnteresseerd en wil je er meer van weten? Guido vindt het leuk om zijn kennis met je te delen, dus als dit je interesse heeft gewekt mag je rustig met hem contact opnemen. Hij is te bereiken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..