Even voorstellen: Henk Matthijsse

Mijn naam is Henk Matthijsse en woon samen met mijn vrouw in Assen. Onze twee dochters studeren in Utrecht. En ik ga de komende periode aan de slag als waterregisseur voor Groningen en Noord-Drenthe. Wat mij betreft een cadeau van een opdracht, want deze klus brengt voor mij alles samen wat belangrijk en interessant is: bestuurlijke puzzels leggen, samenwerken aan maatschappelijke opgaven én dat ook nog eens dicht bij huis.
Ik kom voor mijn werk namelijk vaak in de Randstad en iedere keer als ik voor werk in Den Haag ben, realiseer ik me opnieuw hoe gelukkig we in Noord Nederland mogen zijn met rust en natuur om de hoek. En het mooie is dat ik met deze opdracht een rol mag spelen in een belangrijke keten die onze prachtige omgeving in belangrijke mate beïnvloedt. Zo denk ik bijvoorbeeld aan het stroomdal van de Drentse Aa – waar ik graag fiets en regelmatig van geniet – het ligt letterlijk in het werkgebied.
In deze rol zal ik gaan bijdragen aan een goed functionerende waterketen door het bestendigen van de huidige initiatieven met een structurele basis, met thema’s als kostenbeheersing, waterkwaliteit, wederzijdse afhankelijkheden en natuurlijk de grote opgaven rond klimaatadaptatie, de energietransitie en de Omgevingswet. De puzzel is complex en dat maakt het interessant.
Momenteel werk ik als interim manager en adviseur bij adviesbureau PBLQ en heb diverse opdrachten zoals een parttime rol bij de Tweede Kamer als programmamanager en wat audit en rekenkamer opdrachten. Mijn loopbaan begon echter als scheikundig procesingenieur in het bedrijfsleven. Via verschillende IT management functies binnen bedrijfsleven en de overheid raakte ik snel betrokken bij het openbaar bestuur. Als wethouder in Assen heb ik mogen ervaren hoe belangrijk het is om verbinding te maken tussen mensen, belangen en inhoud. Dat is een waardevolle basis gebleken voor mijn latere werk. Zo was ik onder andere betrokken bij Stichting De Toegang, waar ik de organisatie heb opgezet voor de toegang tot het Sociaal Domein. Bij de reorganisatie van Stichting Akkerweb draaide het om het beschikbaar maken van agrarische data voor boeren. En als programmadirecteur bij het ministerie van LNV werkte ik aan het complexe vraagstuk rond de financiering van de NVWA, waarbij overheid en bedrijfsleven gezamenlijk verantwoordelijk zijn.
In al deze rollen stond het verbinden van technische, bestuurlijke en maatschappelijke werelden centraal. Een ervaring die van pas komt in de waterketen.
Naast mijn werk sleutel ik graag aan fietsen en auto’s en ik zit graag op de mountainbike. Ook daarin komt mijn plezier in techniek en buiten zijn samen. Dus als ik straks door het stroomdal van de Drentse Aa fiets, met de geur van nat gras in mijn neus, dan weet ik: “ik zit goed, ook in mijn werk”
Ik kijk ernaar uit om samen te bouwen aan de samenwerking in de regio.