03 juli 2023
Werving rioolbeheerder

Binnen onze waterketen is het toch wel een groot probleem; het vinden van de juiste technische mensen om ons werk goed uit te voeren.

Ook in de gemeente Westerwolde kampen ze met dit probleem. Joost Gierman, clustercoördinatoor van Groningen Oost en werkzaam bij de gemeente Westerwolde, licht dat toe.

“Onze eigen beheerder is minder gaan werken en we hadden al menskracht te kort. Er is nu wel ruimte vrijgekomen voor een volledige fte rioolbeheerder, het is eerst wel voor een tijdelijke invulling. Maar het blijft moeilijk om een ervaren persoon te vinden die de problematiek begrijpt en zelfstandig kan werken. We hebben zelfs de vraag bij diverse bureaus weggezet maar het leverde niks op.”

Op de vraag of er in de toekomst meer ruimte komt heeft Joost daar al wel ideeën over: “Volgens mij biedt deze functie een mooie kans voor een buitendienstmedewerker. Die moeten we dan nog wel opleiden, zowel intern als extern. Zo’n iemand zou eerst een dag in de week mee kunnen lopen in een soort van snuffelstage. Dat biedt het voordeel voor allen. Zowel als klik met het werk, het team en ook voor de opleiding die hij nog moet volgen. Maar ook voor een flexibele medewerker is dit een mooie kans om te zien of dit werk bij hem past. Daarnaast kan de medewerker in de tussentijd starten met de nodige opleidingen en of cursussen. Momenteel zijn we met HRM in overleg om dit mogelijk te maken. Op deze manier krijg je de mogelijkheid om eerst tijdelijk dit werk te doen en als er dan weer vacatureruimte is, dat we hem een vast contract aan kunnen bieden. Als waterketen vissen we natuurlijk in dezelfde vijver. We moeten het er nu even mee doen maar gelukkig zie ik wel perspectief voor een nieuwe rioolbeheerder bij Westerwolde.”

Joost Gierman

Clustercoördinatoor Groningen Oost