22 juni 2023
Rioolinspectie Het Hogeland

Wouter Pot, medewerker bij Het Hogeland is verantwoordelijk voor de rioolinspecties.

Een belangrijke taak want rioolinspectie geeft namelijk een duidelijk beeld over de toestand van het riool. Met deze inspecties kun je vervolgens beslissingen nemen over onderhoud, eventuele reparaties of renovaties. Er mag namelijk geen verontreinigd water uit het riool in de bodem komen, maar het is ook niet de bedoeling dat grondwater in een vervuild riool terecht komt. Lekkages gaan vaak gepaard met scheuren.

Met camera’s het riool in

“De komende drie jaar gaan we de 50% van het riool die we nog niet hadden bekeken inspecteren”, vertelt Wouter. “Dat gaat om zo’n 200 kilometer. We gaan dan met camera’s het riool in. Met het beeldmateriaal bepalen we de strategie voor de toekomst. We gaan uit van risicoanalyse waarbij je het risico in de dorpskernen hoger inschat in verband met de veiligheid.”

Bestekvergelijking met Westerkwartier

“Om het wiel niet opnieuw uit te vinden hebben we bij Westerkwartier hun bestek opgevraagd. Door daar onze eigen gegevens in te plaatsen hebben we dat bestek omgebouwd tot een werkbaar bestek voor Het Hogeland. Er zijn veel mensen bij betrokken, iedereen doet wat en levert input. De bestekschrijver giet het dan in een mooi jasje en onze inkoper zet het vervolgens in de markt. Zo heeft iedereen zijn/haar rol erin. Ik zorg dat het allemaal bij elkaar komt, op de markt wordt gezet en dat we er een goed gevoel bij hebben. Vervolgens gaat de uitvoerende partij aan het werk en houdt rekening met het bestek. Zo’n bestek is heel belangrijk want wat je niet beschrijft is te vrijblijvend voor de uitvoerende partij. En je wilt dat ze het werk doen zoals je voor ogen hebt.”

Op de toekomst voorbereid

Wouter sluit af met de woorden: “Na de inspecties komt er een uitvoeringsplan per zuiveringskring. Het Hogeland heeft vijf zuiveringskringen. We zijn dan weer helemaal op de toekomst voorbereid.”